Проекција на филмот Nuevo Cinema Paradiso/Нов „Филмски Рај“

nov filmski raj

„Филмски рај“ или „Нов филмски рај“ е филм кој дава носталгична ретроспектива на детството на еден режисер, кога тој се заљубува во филмската уметност, во театарот во неговото село и создава посебно пријателство со проекционистот во театарот.
Приказната започнува во сегашноста, со тагата и копнежот на мајката по својот отуѓен син, кој заминал пред многу години и станал истакнат режисер, па конечно се враќа дома за да присуствува на погребот на својот пријател.

Гостин на проекцијата – Бранко од култната македонска група „Фолтин“

Режисер: Giuseppe Tornatore
Локација: Малата сала од центарот за култура, Битола
Четврток, (30 јануари)
Почеток: 20:00h
Влез: Слободен