FIGHTING WINDMILLS // MКЦ Битола // 07.02.2014

fwПЕТОК 07.02.2014 во 20.30
влез – донација кој колку можи

FIGHTING WINDMILLS (Скопје)

http://www.fighting-windmills.com/
http://fightingwindmillsmk.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/pages/Fighting-Windmills/80430262950

Fighting Windmills се експериментален квинтет составен од две гитари, бас, тапани и кларинет. После три издадени албуми и 6-7 години постоење, конечно ќе ја посетат и Битола и ќе го промовираат нивното последно издание, Рапсодии во Празно. Се работи за мрачен и комплетно инструментален албум кој ве држи напнати при сите моменти на восприемање на звучните бранови кои овие 5 дечки ги создаваат со нивните инструменти. Албумот веќе доби многу одлични критики и то од различни краеви на светот, делчиња од нив има подолу, само прочитајте ги и сигурен сум дека одма ќе го спуштите нивниот албум од вебсајтот (бесплатно!), ќе дојдите на концерт и толку ќе бидите воодушевени шо ќе сакате и да го купите во хард копи. 🙂

„… guitar riffage to kill your boss to, the clarinet to charm a trouser snake to, but it’s the fact that it’s an eastern European fucking mathrock band that makes this so fucking addicting…”

„ It is like washing your whole body with that apricot facial scrub that has sea shell shards it and then taking baby wipes to your raw skin. Chills bro. fucking CHILLS! I was completely caught off guard by how beautiful and powerful this album was going to be.“

„My favorite thing about Rhapsodies in Void is that I feel like a journey. I can throw it in, run a gang of errands, stop off to get a coffee and next thing I know I am downtown looking at college aged girls while eating a knish in the park. AND I HAVE NO IDEA HOW THE Fuck I GOT THERE! I love that sense of a mysterious journey that takes over when I put this fucker in.“

„Fighting Windmills seem to be fighting back with just a fucking amazing sandwich of styles and sounds that feel as authentic as the smell of gun oil on me hands comrade.“

http://www.syffal.com/fighting-windmills-rhapsodies-in-void

„Третата студиска колекција на скопската група е искорната од нашата гипс-картон стварност. Уште во првата секунда се одмотува семпл од филмската орвелова „1984“. Зборовите се забодуваат како шајки испукани од пиштол: „Единствено што од тебе барам е да ја прифатиш мојата љубов за нашиот водач“. Испреплетувањето на пост – и рок и метал – фриковски џез, хардкор и панк, нагласено од свирачкиот талент и содејство на членовите, заедно со деталноста на снимката, како и остриот хумор и политичка проникливост, збирката ја креваат на ниво на инспиративност каква што ретко се достигнува. Целосно ги разбирам Fighting Windmills за силното чувство што веројатно го имаат – дека овие рапсодии ги свират во празно – меѓутоа, во никој случај нема да се согласам со нивниот евентуален сомнеж: оти албумов го создале напразно.“

http://kulpop.mk/2013/12/fighting-windmills-rapsodii-vo-prazno-review/

„…slušajući ovih ukupno jedanaest brojeva stječe se utisak za nas izvana da je živjeti u Makedoniji trenutno jedna stvarno, pa recimo vrlo komplicirana stvar. Posebno ako ne spadaš u onu skupinu koja veliča samo svoju naciju i povijest i ako na svakodnevnoj bazi ne iskazuješ svoju ljubav prema svakojakom primitivizmu domicilnom na Balkanu. To isto potvrđuju i drugi materijali koji nam dolaze od tamo dole. Upravo gledano kroz tu prizmu pruža se pravi uvid u smisao i značenje ovog albuma u kome dominiraju razmješteni samplovi jednog od najviše citiranih govora pop kulture – onoga od Howarda Beala u filmu Network. ‘I want you to get mad!’ – reži on u nijemu kameru poput kakvog manijakalnog lunatika, razočaranog u sveopću apatiju našeg doba. Otprilike tako nešto slično žele i Fighting Windmills za svoje sugrađane. Iako ovdje ne progovaraju sami ni riječi. Naslovi pjesama govore sami za sebe: “He Wellcomed The Protest Inside His Own Bones”. S uvodnom i skoro dvanaest minuta dugom “Sees Everything – Knows Everything” denunciraju onu paranoidnu žudnju vlasti da nadzire i kontrolira svoje “podanike” (jedno mahanje američkom NSA).“

http://terapija.net/mjuzik.asp?ID=18291

„Fighting Windmills kljub stanju obupa in propada ne popušča, in je, kot razvidno v zgornjem tekstu, dobro zdravilo za trenutno državno stanje, kjer te tudi kljub (navideznem) propadu obda z navdihom in upanjem nad lepšim jutri.

Je popolno zdravilo za vse sezone…”

http://www.profanity.si/recenzije/рапсодии-во-празно