Matthew Herbert

Mathew Herbert, познат како Herbert, Doctor Rockit, Radio Boy, Mr. Vertigo, Transformer, and Wishmountain е контроверзен британски продуцент роден 1972 година.

Mathew HerbertЗа време на неговите студии на Exeter University (драмска академија) во 1990, започнува со неговите експериментално- импровизаторски процеси при продуцирањето, па така во 1995 настапува под името Wishmountain, користејки вреќи од чипс како инструмент. Патувајќи во Сан Франциско, се среќава со американската џез пејачка Dani Siciliano, а како резултат на нивната средба се појавува албумот – Around the house (1998), во кој маестрално ги комбинира ритамот, звуците снимени употребувајки елементи од прибор за готвење и прекрасниот вокал на Dani. Неговиот прв албум – 100lbs (1996), еден е од првите хаус албуми исполнет со раскошни мелоодии, на моменти минимален ритам и одлични вокални секции.

Во 2001, го издава – Bodily functions за издавачката куќа !K7 Records, за кого исто како и за претходните албуми добива одлични критити и оцени, додека Resident Advisor го сметува на 16 место на топ 100 албуми до 2010 година. Продолжува и во 2006 го издава албумот- Scale, а при продуцирањето на албумот користени се 613 различни објекти, инкорпорирани во единствено совршенство. На тој албум му претходи неговиот манифест – ‘Personal Contract for the Composition of Music’, во кој тој ги објаснува начините и постапките при изработување на неговите композиции, а неговиот заклучок е дека – `уметничкото дело ќе настојува да биде добро, додека просечноста не е прифатлива. Соработува со многу артисти, политички е активен и критички оријентиран. Еден негов проект под името Radio boy – The Mechanics of Destruction од 2001 година, успешно семплира реклами од МcDonalds i Gap како протест против корпоративниот глобализам. Достапно е во mp3 формат, и издадено за Accidental Records.