HIGH TECH SOUL (2006)

HI-TECH-SOUL-COVER

High Tech Soul е првиот документарец чие целосно внимание е насочено кон корените на техно музиката паралелно со културната историја на Детроид, родното место на техно музиката. Од немирите заради расната нееднаквост во 1967 година до underground забавите во 1980тите, економската криза во Детроид, неуспеа да го спречи културниот развој и иновацијата на нов вид на музика, која го сврти глобалното внимание кон продуцентите и нивниот роден град. High Tech Soul воглавно се фокусира на креаторите на жанрот: Juan Atkins, Derrick May и Kevin Saunderson и за нивната меѓусебна врска и личните борби зад музиката. Артисти како Richie Hawtin, Jeff Mills, Carl Craig и други, објаснуваат зошто техно музиката, со своите груби тонови и резонантна бас линија, неможе да потекнува од ниедно друго место освен Детроид.

 

Жанр: Документарен филм
Режија: Gary Bredow
Улоги: Juan Atkins, Derrick May, Matthew Dear, Carl Craig
Времетраење: 64 минути

[cvg-video videoId=’29’ width=’610′ height=’420′ mode=’playlist’ /]